Scouts Tervuren

Scouts Sint-Hubertus Tervuren is sinds zijn oprichting in 1919 een vaste waarde in het Tervuurse straatbeeld. De langst bestaande jeugdbeweging van Tervuren en tevens één van de eerste Scoutsgroepen in België maakt deel uit van Scouts en Gidsen Vlaanderen, het grootste Scoutsverbond van het land. Meer informatie over het verbond vind je op www.scoutsengidsenvlaanderen.be

Bij een groep met een rijke geschiedenis als de onze staan tradities centraal, zonder evenwel het eigentijdse karakter van Scouting uit het oog te verliezen. We staan erop om de waarden van Scouting niet verloren te laten gaan, maar vullen ze tegelijkertijd in op een hedendaagse manier. Op die manier zijn en blijven we 100 % ‘Scoutesk’, maar weten we ook alle jongeren te bereiken. Ons motto is dan ook ‘Weest Paraat’, een vertaling van ‘Be Prepared’, de slagzin van de grondlegger van Scouting, Robert Baden-Powell. Doorheen ons honderdjarig bestaan bleef ons doel altijd hetzelfde: jongeren in contact brengen met de waarden van Scouting én hen op een uitdagende en avontuurlijke manier de tijd van hun leven bezorgen. Zin in Scouting? Gewoon doen!

Visie

Voor kinderen en jongeren als individu

Bij de Scouts leren kinderen en jongeren hun plan trekken, zichzelf kennen en anderen aanvaarden Scouts worden uitgedaagd om nieuwe dingen uit te proberen en problemen vindingrijk aan te pakken.

Iedereen krijgt de kans om zijn mogelijkheden te ontplooien op het moment dat hij er klaar voor is. De eerste keer je eigen potje koken op kamp levert rauwe patatjes op, maar een paar jaar later ben je de chef-kok tijdens de kookwedstrijd. En wie echt niet van koken houdt, blinkt ondertussen uit in vuur maken, nieuwe tafelliederen verzinnen of prachtige tafelversiering maken.

In groep

Scouting haalt de grootste kracht uit het spelen en leven in groep.Van bij de jongste tak krijgen Scouts kleine en grote verantwoordelijkheden. Door samen af te wassen en hout te sprokkelen, leren ze zich in te zetten en daarin vol te houden, ook als het wat minder leuk is.

Scouts leren om hun zegje te doen en op te komen voor wie ze zijn en wat ze willen. Kapoenen twijfelen tussen ‘Dikke Bertha' of ‘tikkertje' spelen en Verkenners maken ruzie over de afwasverdeling. Maar altijd is het een oefening in wederzijds respect en in de rijkdom van verschillen.

Binnen de samenleving

Via Scouting helpen wij om ‘deze wereld een klein beetje beter achter te laten dan we hem gevonden hebben'. Het motto van de World Organization of the Scouts Movement, ons wereldwijd Scoutsverbond is immers nog altijd ‘Creating a better World’. En het onderschrift van Robert-Baden Powells boek ‘Scouting for Boys’ was niet toevallig ‘A Handbook for Instruction in Good Citizenship’. In de Scouts proberen we te luisteren, te delen en te aanvaarden. Die manier van samenleven en -werken draag je als gids of scout mee buiten de grenzen van je groep.

Geschiedenis

Scouting is niet alleen dé beste, maar ook één van de oudste jeugdbewegingen. Het onstond in 1907 toen de Britse generaal Robert Baden-Powell met een twintigtal jongeren op proefkamp ging op een eiland voor de kust van Engeland, en zou later uitgroeien tot dé grootste jeugdbeweging ter wereld.

In 1908 schreef Baden-Powell de principes van scouting (wat ‘verkennen’ betekent) neer in zijn boek ‘Scouting for Boys’, waarna scouting zich verspreidde over de hele wereld.

Ook in België ontstonden al snel vele scoutsgroepen, waaronder de Sint-Hubertusscouts van Tervuren, die werd opgericht in 1919 en tegenwoordig bekend staat als de beste en grootste jeugdbeweging van Tervuren en zelfs van het hele land. Scouts Tervuren is trouwens nog één van de weinige groepen in ons land met alleen maar jongens. Dit belet natuurlijk niet dat we heel goed samenwerken met onze zustergroep, Gidsen Tervuren, en zelfs regelmatig gezamelijke activiteiten organiseren.

Jongens-meisjes

De werking van Scouts Tervuren is niet gemengd. Meisjes zijn welkom bij onze zustergroep, de Gidsen van Tervuren. Alle info over hun werking vindt u op hun website, www.gidsentervuren.be. Onze werking is dan wel niet gemengd, toch organiseren Scouts en Gidsen geregeld samen activiteiten en vinden de vergaderingen van beide groepen plaats aan de Nettenberg. Op die manier kunnen uw zoon én dochter zonder problemen respectievelijk bij de Scouts én de Gidsen terecht.

groepsleiding@scoutstervuren.be | facebook | twitter

Hertenbergstraat 1 Tervuren